Férfiaknál és nőknél is előforduló örökletes hajhullás

A hajhullás leggyakoribb típusa az alopecia androgenetica vagy közkeletű nevén a kopaszság. A hajhullás egy speciális típusáról van szó: a feltételezések szerint a szőrtüszők érzékenyen reagálnak a testben található férfi nemi hormonokra. A tüszőben két fontos enzim található: az aromatáz és az 5-alfa reduktáz. A szervezetben keletkező tesztoszteron a szőrtüszők sejtjein található speciális androgén receptorokhoz kapcsolódik, és egy aktívabb formává alakul át. A DNS-tartalom csökken, ezáltal a szőrtüszők mátrixsejtjei kevesebb mitózist indítanak. A mátrixsejtek és a szőrszemölcs fokozatosan elsorvad, ezáltal a szőrtüsző kisebbé válik. A kisebb tüsző egyre vékonyabb, medulla (velő) és pigment nélküli szőrszálat termel, majd fokozatosan elhal. Hisztológiailag ezt a fejlődést a terminális és a vellus hajat (pihe) termelő tüszők közötti átmenetet képező tüszők jelzik. Az örökletes hajhullás a férfiaknál és a nőknél is előfordul, azzal a különbséggel, hogy a férfiakkal ellentétben a nők sohasem kopaszodnak meg teljesen.

Minden szőrtüsző rendelkezik a tesztoszteronra reagáló receptorokkal. Mi az oka azonban annak, hogy egyes férfiaknak dús és erős a hajuk, mások haja viszony vékonyszálú? Egyes férfiak inkább hajlamosak a kopaszodásra, mint mások, ennek oka a szőrtüsző sejtszerkezetében található receptorok genetikailag meghatározott mennyisége. A tesztoszteron redukciója nyomán dihidrotesztoszteron (DHT) keletkezik, amely erőteljesebben kapcsolódik a sejtszerkezetre, s ezáltal megzavarja a sejt energia-anyagcseréjét. A hajhagymák meggyöngülnek, fokozatosan elhalnak, ez pedig hajhullásban nyilvánul meg. A hajhullás elleni küzdelemben olyan anyagokat tartalmazó készítményeket javallott használni, amelyek javítják a szőrtüszők vérellátását, és a férfi nemi hormonok ellen hatnak. A hajvágás nem dúsítja a hajat, nincs semmilyen hatása a szőrtüszők aktivitására. Az ember egy bizonyos számú – 100–150 ezer – szőrtüszővel születik, s később már nem keletkeznek újak. 

A betegség kialakulására nagymértékben hatnak az örökletes tényezők. Ha az androgén alopécia tünetei a már 20. életkor előtt megjelennek, a betegség progressziója nagyon gyors. Ez esetben is léteznek azonban egyéni különbségek. A 30 évesnél idősebb férfiaknál megjelenő kopaszodás enyhébb lefolyású, főképpen a fejtetőt érinti. A betegség lefolyását a fejbőr egyéb betegségei, valamint a hosszan tartó gyógyszerszedés is ronthatja.