A haj megritkul

A diffúz hajhullás bármely életkorban megjelenhet, jellemző tünete a fejbőr teljes területén tapasztalható egyenletes hajvesztés, majd a hajszál elvékonyodása. A hajvesztésnek ez a típusa nem koncentrálódik egyetlen területre sem, ezért nem vezet kopaszodáshoz. A diffúz hajhullás következménye a haj megritkulása. 

A diffúz hajhullásnak testi és lelki okai lehetnek: rossz táplálkozás, vitaminhiány, olyan ásványi anyagok, mint a vas vagy a cink hiánya, étkezési zavarok, betegségek (fertőzés, anyagcsere-zavarok), gyógyszerszedés, orvosi kivizsgálás, hormonális hatások (terhesség, perorális fogamzásgátló), a pajzsmirigy működési zavarai, súlyos influenza vagy műtét, fodrászati beavatkozások (túlzott festés vagy szőkítés, tartóshullám készítése vagy a haj kiegyenesítése), lelki tényezők, stressz, életkor.

A fenti okok a nőknél jelentkező diffúz alopéciát jellemzik. Fertőzés, gyulladások, pajzsmirigy-működési zavarok, vashiány és egyes gyógyszerek férfiaknál is kiválthatnak hajritkulást. A diffúz alopécia legtöbb esetben nem igényel orvosi beavatkozást. Ha az oka vas vagy más ásványi anyag hiánya, a hajhullás megállításához elegendő a táplálkozási szokások megváltoztatása. Az egyéb okok, pl. a fogamzásgátló tabletták vagy gyógyszerek hatása szintén könnyen orvosolható: kérje meg orvosát, hogy más gyógyszert írjon fel, s ezzel hajproblémája megoldódik. A fertőzések, gyulladások, pajzsmirigy-rendellenességek, hormonális zavarok azonban már szakszerű kezelést igényelnek. Ezért e tényre fel kell hívni a szakember figyelmét, aki a gyógykezelés megkezdése előtt minden körülményt mérlegel azért, hogy a diffúz hajhullásra a probléma gyökerét megszüntető kezelés kerüljön alkalmazásra.