Teljes hajvesztés

Az alopecia totalis a haj teljes elvesztését jelenti (olykor a szemöldök és a szempilla is kihullhat), az egyéb testrészeken található szőrzetet a betegség nem érinti. Olykor e betegségre az areata totalis megnevezést használják. A teljes hajvesztésnek rendszerint két típusa fordul elő. Az egyik az aránylag gyors lefolyású kopaszodás, amelynek következtében teljesen kihull a beteg haja. A másik típus lassabb lefolyású, alopecia areataként kezdődik, és teljes kopaszsággal végződik. Ebben az értelemben ez a betegség olykor (nem minden esetben) az alopecia areata betegséggel függ össze.

A betegek nagyrészt gyermekek és 40 évnél fiatalabb felnőttek, a betegség azonban bármely életkori kategóriában megjelenhet. Az alopécia e típusában szenvedő embereknek gyakran deformálódik a körmük: a köröm felülete egyenetlenné válik, töredezik. A statisztikák szerint Európában a férfiak 2%-a, a nők 1%-a szenved az alopecia areata valamilyen formájában. 2%-uknak vagy alopecia totalis vagy alopecia universalis betegsége van, Ez azt jelenti, hogy 125 000 férfiből és 250 000 nőből egy alopecia totalis vagy alopecia universalis betegségben szenved.

Mi okozza a teljes hajhullást? 

Az alopecia totalis autoimmun betegség, amely esetében az immunrendszer a szervezet saját szőrtüszőit támadja meg, ugyanis azok valamiképpen módosultak, ezért az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja őket. Az esetek többségében van esély a szőrtüszők megújítására és legalább a részleges állapotjavulásra. Feljegyeztek teljes gyógyulást is.