A kihullott haj helyén heg keletkezik

A heges alopécia alatt hegesedést, majd ezt követően hajhullást okozó betegségek csoportját értjük. A heges alopécia kiváltotta kopaszság rendszerint végleges, az elpusztult szőrtüsző helyén heg alakul ki. Ez a betegség mind a két nemnél kialakulhat. A hajhullási esetek mintegy 3%-a tartozik ebbe a csoportba. 

A heges alopéciának két formáját – primer és szekunder – különböztetjük meg. 
A primer forma esetében a szőrtüszőt az immunrendszer sejtjei, a limfociták és a neutrofilek semmisítik meg, s a folyamat autoimmun betegséggel függhet össze. Feltételezzük, hogy a heg akkor alakul ki, amikor a szőrtüsző alapsejtjeit és a faggyúmirigyeket gyulladásos folyamat pusztítja el. A heges alopécia e típusán belül az egyes altípusokat aszerint különböztetjük meg, hogy konkrétan mely sejtet érint a gyulladásos folyamat.

A szekunder heges alopécia rendszerint baleset következménye, kialakulhat nagy kiterjedésű égési sebek, a hajas fejbőrnek a hajgyökerek kiszakadásával járó sérülése következtében, de okozhatja pszichés eredetű kényszeres hajtépés és komoly fertőzés is. A heges alopécia kiváltó oka lehet néhány ritka betegség, mint lechen planus, aplasia cutis congenita, folliculitis decalvans, granulomatosis, sclerodermia, szőrtüsző-gyulladás, vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés. A betegség oka lehet a fejbőrön kialakult övsömör. 

A fokozatosan kialakuló kopaszságon és a hegesedésen kívül a heges alopécia olykor semmilyen egyéb tünettel nem jár. Más esetekben viszketés vagy égő érzés kísérheti. A heges alopécia kezdetben a fejbőrön kialakuló kisebb, majd később fokozatosan terjedő vörös foltok formájában nyilvánulhat meg. Az érintett területeket közelről megvizsgálva látszik, hogy az e betegség kiváltotta kopasz foltok széle szakadozott. E tüneteken kívül a betegség által megtámadott bőrfelületen folyadékkal töltött hólyagok vagy gennyes pattanások alakulnak ki.

A heges alopécia jellegzetes tünetei nagy segítséget nyújtanak e betegség diagnosztizálásához. A diagnózis megerősítéséhez azonban az orvosok szövetbiopszia elvégzését írják elő, amely által megállapítható a gyulladás fajtája és a heges alopécia típusa. A komplett diagnózis felállításához a biopszián kívül a tünetek alapos elemzésére és a kihullott hajszálak vizsgálatára is szükség van. A gyógykezelés a kiváltó októl és attól függ, mennyire előrehaladott a betegség.