Férfiak kopaszodása

Kutatások bizonyítják, hogy a 18–50 éves férfiak több mint 40%-a a kopaszság középsúlyos vagy súlyos formájában szenved, a hajhullás előfordulása és mértéke a korral növekedik. Az ember számára a haj elsősorban a társadalmi kapcsolatok és a kommunikáció miatt fontos. A haj elvesztését az érintettek nem ritkán identitásvesztésként, a vonzerő elvesztéseként és sebezhetőségük erősödéseként élik meg. A kopaszodás előidézte hátrányt ezért a férfiak más módon próbálják kompenzálni: bajuszt, szakállt növesztenek, kidolgozott izmokra törekednek. A haj a 4–7 évig tartó növekedési szakaszban a hajgyökérből fejlődik ki, a haj mintegy 85%-a van aktuálisan növekedési szakaszban. A napi 50–100 hajszál kihullása még nem minősíthető rendellenesnek. A haj havonta mintegy 1,2 cm-t nő, a növekedés nyáron a leggyorsabb, ősszel és télen a leglassúbb. A növekedési ütem lényeges lassulása a 70. életév után következik be. A haj számára fontos a tesztoszteron férfi nemi hormon szerepe; ez a hormon befolyásolja a férfi viselkedését, szexuális életét, hatalomvágyát és agresszivitását. Egy enzim (5-alfa-reduktáz) hatására ez a hormon aktívabb változatává, dihidrotesztoszteronná (DHT) alakul át, amely károsítja a hajhagymát, és lerövidíti a fejtetőn és a hajvonalon található hajszálak növekedési szakaszát. E hormon termelődését a ritka vagy nem elég alapos fejmosás kiváltotta fokozott faggyúképződés is elősegítheti. Az eunuchok (kasztráltak) még akkor sem kopaszodtak meg, ha erre öröklött hajlamuk volt. A férfihormonok elősegítik a szőrképződést a test egyéb részein, egyúttal azonban károsan hatnak a hajra. A méltánytalanul kopasz férfiak számára egyfajta elégtételt jelenthet az a hipotézis, amely szerint az emberi törzsfejlődés a szőrös ősembertől a teljesen kopasz ember felé halad. A női hormonok – ösztrogének – védenek ugyan a hajhullás ellen, hatásuk azonban kevésbé jelentős.

A legtöbb férfi esetében egy bizonyos életkorban a hajtüszők reagálni kezdenek a testben található magas DHT-szintre. Egyeseknek már 16–23 éves kor között, a szerencsésebbeknek csak 30–35 éves korukban kezd hullani a hajuk. Egyes férfiaknál viszont csak az ötvenedik életév után vagy még később jelentkezik a hajhullás. Androgén alopécia esetében a kopaszodás sebessége elsősorban a hajhullásra való genetikai diszpozíciótól és a szőrtüszőkben található DHT-szinttől függ. 

Ha van az ön családjában olyan, akinek hull a haja, feltételezhető, hogy hasonló módon és hasonló intenzitással fog az ön haja is hullani. Ez a családtag mind az apai, mind az anyai rokonok közül kikerülhet, s nem okvetlenül egyenes ági rokon, az érintett személy lehet például az ön nagyanyjának a testvére is. A testben termelődő DHT mennyisége jelentős módon befolyásolja a kopaszodás sebességét. Ha a DHT-mennyiség eléri az ön androgén receptorainak az ingerküszöbét, hullani kezd a haja. Minél több DHT-t termel a szervezet, annál gyorsabban vékonyodik el és hull ki a haj. A férfiaknál a hajhullás a halántékon indul meg, tipikus formája az elöl két oldalt megjelenő, egyre jobban terjedő háromszög. Ezzel egyidejűleg homloktájon is ritkulni kezd a haj. Ebben a stádiumban a hátsó vertex részen is megindulhat a kopaszodás. Az idő múlásával a kopasz foltok egyre jobban terjednek. Az oldalt és hátul patkó alakban elhelyezkedő haj általában minden életkorban ellenálló a DHT hatása ellen, ezért a legtöbb férfinek ezen a fejterületen sohasem hull ki a haja.

A nők kopaszodása

A női szőrtüszők rendkívül érzékenyek a szervezet hormonszintjének a változására. Már kis mértékű, de gyors hormonszint-változás kiválthatja a hajhullást. A női test hormonszintjébe történő óriási beavatkozást jelent a terhesség és a szülés, amelyek után a szervezetnek “össze kell szednie magát”, és fokozatosan helyre kell állítania a korábbi hormonális egyensúlyt. A hajhullás gyakran hormonális fogamzásgátló szer szedésével függ össze: hajhullás jelentkezhet a tablettaszedés elkezdésekor, befejezésekor vagy a helytelen alkalmazás esetén. Fokozott hajhullás indulhat meg a klimaxban, amikor a petefészek működése fokozatosan leáll. A férfi androgén alopéciához hasonlóan a nők esetében is a hajhullás gyorsasága elsősorban a genetikai hajlamtól és a szőrtüszők DHT-szintjétől függ. Közvetlen vagy távolabbi családtagjai alapján tud képet alkotni arról, mi vár önre. A hajhullás módja és intenzitása apai és anyai ágon is nagymértékben genetikailag meghatározott. Ha például az ön nagyanyja unokanővérének hull a haja, valószínű, hogy önnél is hasonló folyamat jelentkezik.

A hajhullás felgyorsulása függ a női szervezet által termelt DHT mennyiségétől, de az alacsony aromatáz szint is hozzájárulhat ehhez. Az aromatáz az ösztradiol női hormon termeléséért felelős enzim, amely szintén gátolja a DHT-termelődést. A nőknél általában a fejtetőn ritkul meg a haj. A hajszálak elvékonyodnak, majd kihullanak, amelynek következtében a fejbőr láthatóvá válik. A fej oldalsó és hátsó részén a haj nem hull ki, sűrűsége, a hajszálak vastagsága és minősége megmarad. Nők esetében a másik típusú kopaszodás a fej közepén indul el: a haj a homloktól a vertexig húzódó vonal mentén hull ki. Az így kialakuló választék kezdetben keskeny, és nehezen felismerhető, azonban fokozatosan szélesedik, s a fej közepén egy nagy kopasz csíkot alkot. A nőknél ritkán a homloktájtól induló és a fejtető felé haladó kopaszodás is előfordul.